Blogg

17. jan, 2020

Vi kan fortsätta med att skriva om jakt,när vi ändå håller på. 😀

 

Jag har ju en liten randig här hemma som jag har berättat om att han har gillat det här med allt som tillhör jakten på vilt ...

Todde åter igen att det var lugnt på den fronten ,men tydligen inte....

Här om dagen på promenaden så fick nog hela Kastelholm höra att jag var på farten.

Tack vare min fina Isak som kom i fullfart mot mig och gav den där blicken som betyder att nu är Bark på farten igen. Jag höjer blicken och ser hur Bark rusar mot vägen och på andra sidan står ett rådjur . Jag hinner bara tänka, fan vägen!! 

Tar i med all kraft jag har och skriker,men ser att han har låst sig... Rådjuret springer iväg med Bark i hack och häll .

Plötsligt ser jag att han vänder på ca 60 meters avstånd . Då blir nästa panik att han inte springer över vägen igen mot oss. Så jag tar till min röst igen och ropar ligg.

Vad tror ni att han gör? Jo, han blev nog så förvånad att han slängde sig ner och låg där tills jag sa att det var ok och att vi var på den säkra sidan.

Ibland har man tur i oturen , tror även att Bark kände desamma . 🙃

Måste ju bara lägga till att alla dom andra fyra gick snällt vid min sida och det gör dom alltid när detta händer. Lydiga hundar, det älskar jag! 🙂❤

17. jan, 2020

Den här senaste veckan har varit en rått vecka och mardrömmar så att man har vaknat helt skräckslagen ! 

 

Så till min mamma ( som är livrädd) och dom som tycker om dessa djur så ska inte läsa detta inlägg. :) 

 

När det gäller råttor så är jag inte djurvänn , tyvärr.... I mina ögon är dom väldigt läskiga! 

 

Det började för en tid sedan att jag undrade varför hönsen åt så mycket mat... Jo, självklart har jag sett att det finns råttor, det har Brum visat oss. Men i sådana här mängder trodde jag aldrig att det kunde vara.... :( 

 

Natten mellan fredag till lördag vaknade jag av att Bark vill ut så vi gick ner och sedan kröp mig ner i soffan och sov dom sista timmarna innan klockan ringde.

Innan jag blundade så såg jag att både Brum och Brim satt i köket och spanade.🤔

Tänkte om dom hade tagit in en råtta men var för trött för att bry mig och sen hade jag Bark vid min sida så han skulle säkert rädda mig om det skulle vara något . 😎

När klockan ringde så gick jag upp och lagade kaffe och inga katter eller rester fanns i köket.

Sätter mig i soffan och njuter av kaffet och bläddrar på Fb . Efter en stund så hör jag hur båda kattorna kommer ner från vinden och sätter sig i köket. Går in och kollar och ser hur Brum sitter vid kylskåpet och stirrar mot väggen mellan kylskåpet.

Jaha, en näbbmus är det nog och tänkte att det får kattorna fixa.

När det var dags att åka på jobb och mannen kommer ner så berättade jag om ”nyheten” och att han får hålla koll på det.

Hinner inte vara på jobb länge innan jag får ett mess från mannen... ” sa du näbbmus?? En råtta är det och jag har jagat runt den i hela huset men får inte tag på den så nu går jag ut med hundarna så får kattorna ta den. ”😀

 

Några timmar senare så vaknar Leo och lagar frukost åt sig. När han är klar så går han till sopskåpet för att slänga sin yogurts burk , då flyger en råtta fram ,han skriker så högt att hans kompis som fortfarande låg och sov kom ner springande helt yrvaken och undrade vad som hade hänt!! 🙂🤪

Mannen ringer och berättar att det kryllar med råttor vid hönshuset,dom sitter på taket och några står och krafsar på dörren och vill in till dom.... Han stängde in hönsen och satt ut en fälla, det tog typ 10 minuter så smällde fällan . 😲

När jag kommer hem så möter jag mannen med en råtta i fällan, nummer 2 var det.

Medans vi stod och pratade så small det igen och råtta nummer 3 fångad. 

Jag gick in och kollade om råttan var kvar,men jag såg inget... Men jag var inte så kaksig med att öppna sopskåpet,nå ingen av oss vågade riktigt... 🙂🤪

Dagen efter var det en i fällan men bara huvudet var kvar för resten hade dom andra ätit upp... Fy fan vad dom är äckliga!😠

Mannen åkte och köpte en till fälla och hönsen har fått varit instängda så att de inte händer dom något. 

Även en fälla till sopskåpet blev det,ifall att den var där... 

Medans vi satt och åt så small det till i skåpet men ingen råtta var i fällan,en flaska som den hade sprungit om kull.

Sa till mannen att sätt dit en skink bit så går den säkert i fällan . Mycket riktigt så tog det inte länge förrän fällan small till och där var den. 

Så varje dag har vi fångat 3-4 råttor.

Det är mannens uppgift att varje morgon och kväll gå ner till hagen och tömma fällorna för det gör inte jag!

 

Kan ni förstå varför en lite mus (som är släkt med råttan ) kan få en att skrika och hoppa som en idiot ? 

Fy fan vilka äckliga djur!! 🙂

8. jan, 2020

Dagen började blåsigt och tanken var att åka in till klubben, men nä, inte i den här blåsten. ;) 

Så träningen blev på hemma plan med lydnad. 

 

Bark

Med han så tränar jag just nu väldigt mycket på framåt sändande , han har inte det trycket än som jag vill ha så nu kör vi det varje dag på hemma plan med boll i varje ända så att han inte vet,men ändå vet att det ALLTID finns boll rakt ut . Har nu kört det i en vecka och det tar sig! :)

 

Sen är han ju bara så gullig när vi tränar framförgående , går där och vikvar på baken med ett fint avstånd .

Där använder jag oxå boll,men inte att den ligger framför han utan där håller jag i bollen och när han går bra så ger jag ett kommando och då får han ta bollen hos mig .

Att jag inte har bollen framför ( har provat det med han),är att han låser sig så och tappar kontakten med mig.

För han så passar det här mycket bättre . 

Apporteringen börjar bli bra och där har farten blivit mycket bättre. Men som sagt så vet jag att när man lär in ett nytt moment så behöver denna herren tänka ett tag innan allt blir perfekt. :)

Som tex läggande , det har varit ett moment som jag har slitit av mitt hår för att han inte förstod ett ”snabbt ” läggande . Det spelade ingen roll hur jag försökte lära in på olika sätt , han tittade på mig och sa, jag vill lägga mig långsamt . Men så en dag i juldagarna så skulle jag prova, smack så låg han. 

Där stod jag med munnen öppen och helt chokad , tänkte att jag såg i syne och måste prova igen... Jaaa!! Lika bra gjorde han igen!! Äntligen , det tog bara 19 månader !! 🤪

Min prins!! 🤩

 

Zapp

 

Vi tränar varje dag med Svenska framåtsändande ,men med han så tränar vi på ett annat sätt för han har ett tyck och vill att allt ska gå fort , även han låser sig om det finns en boll framför så med han lägger jag bollen bakom oss i starten . 

Problemet är inte att han inte kan gå långsamt framför mig eller springa ut snabbt utan problemet är att vi inte får ihop det till ett och samma moment .

Jag vill att han springer i fullfart fram till en punkt och sen växla ner till gång fart .

Så nu har jag mätt ut exakt var han ska växla ner tempot ,en osynlig linje ( går ej med taget för då låser han sig på den och sen ska den oxå bort... )  och belönat precis när han är där .

Sen har jag alltid ställt han vid den osynlig linjen och gått tillbaka typ 15 meter och sen när jag börjar gå mot han så börjar han gå långsamt .

Idag var det första gången som han sprang i fullfart fram till den osynliga linjen och tvärbromsade och växlade ner till gång. Yes!! 🙂🙂Provade några gånger och sista gick vi hela vägen och jag såg att han hade kontakt med mig hela tiden i ögonvrån ! 

Min prins!! ❤

 

Efter en stunds vila så ville jag prova på lite asfalt spår med Bark, han har aldrig provat det så min tanke var att ta med Isak och Bark skulle få titta på när Isak spårade. Så blev det oxå !

Bark satt snällt och tittade på när en hysterisk malle spårade. Inte ett ljud sa han och jag tänkte att nu kommer det att gå bra . Haha, så blev det inte.

Bark , ”Alltså, vad menar du ??? Spåra? Vad är det? ” 🙃

Med is i magen ett bett i läppen så väntade jag ut han... Där stod jag i mörkret och tittade ner på marken medans Bark stod bara och glodde rakt ut i mörkret och en malle som satt en bit bort och skällde . Kan ju bara säga att där testade jag mina nerver... 

plötsligt så satt Bark ner nosen och började spåra en bit... sen stod vi en stund till i mörkret och analyserade . Sen från ingenstans så börjar han spåra och kom fram till slutet som var en liten läder bit , den markerade han med att frysa. 

Jag gjorde tre spår åt han och det sista var jätte fint och han markerade fint läderbiten ! 

Nåja, han var jätte duktig i slutändan , min prins! ❤

20. okt, 2019

Har funderat länge och jag undrar varför det  ska vara så svårt för många att träna in sök....

Många säger,jag har inte den tiden och jag känner/ eller slipper inte med i någon sök grupp....

Hm,jag förstår inte? Jag tränar sök själv,precis som att jag tränar spår själv ( som alla andra ) .

Varför måste söket gå ut på att det är figuranterna som är det bästa? 

Jag ska bara stå där och se på när min hund har roligt med någon annan,där jag istället kan stå och störa mig på att figuranten leker ej på "rätt" sätt  eller att figuranten är rädd för min hund...

Jag har varit med på många träningar eller kurser som jag ser hur förare har blivit sura på figuranterna för att dom inte har belönat eller suttit på rätt plats . Att se hur ledsna dom blir och drar sig undan för att dom inte vågar vara figurant blir bara så tråkigt för alla.

Varför kan inte "blyga" hundar träna sök? Jo, för att alla säger att dom måste älska andra människor. Är det så?? 

Jag har sätt otroligt duktiga och framgångsrika ekipage där hunden inte gillar andra människor. Men däremot så älskar hunden att jobba med sin förare. Är inte det ok? 

 

Om man vänder det så här, Du ska lära in kantarell sök,då lär du in att hitta svampen och sen få belöning från dig,inte är det kantarellerna som belönar din hund ? 

Du lär in en doft,då är det precis som med kantareller.  Hitta doften = belöning från föraren .

Du lär in sakletning,precis samma sak. Hitta saken = belöning.

Lika är det med spår,där lär du in själv och när hunden gör rätt är det belöning som kommer.

Allt du lär din hund så kommer belöningen från dig. Eller har jag fel? 

 

När jag tränar spår så tar jag med mina pinnar/ föremål och eventuellt min start pinne.

När jag tränar sök så tar jag min väska full med bollar och sen tar jag mina käppar under armen....

 

Många tror inte på mig och min metod i träningen. Men jag vet och med resultat så kan jag bevisa det. :) 

 

Hur gör jag då? 

 

Jo, först lär jag mina hundar tekniken med att söka av ett område.

Det lär jag in med mina pinnar, sök betyder ,spring rakt ut och där finns belöning . En pinne med en boll som hänger .

Att jag har en pinne med belöning så är för att det är väldigt svårt att se/veta om hunden är ute på 50m djup.

Har flera gånger belönat min hund på ca 30-40m djup och därefter har det slutat med att hunden går bara ut 30m...

Sen har en boll inte lika mycket vittring som en människa har.

Även oxå för att en boll kan inte göra misstag som en figurant kan,tex jag sa ju att du skulle hålla dig rakt framför mig! 

Det är bara mitt fel om jag skickar min hund på fel ställe så att den missar bollen.

 

Jag lagar min bana i en skog som hunden känner sig trygg i,som på hemma plan. När hunden vet vad det handlar om så börjar jag byta terräng.

 

Hur lär jag in markeringen av figurant ? 

Jo, om jag har en skall hund så lär jag in markeringen helt på mig själv. Där kan jag bestämma precis hur jag vill ha den och när det sitter så sätter jag in det på andra.

Men där väljer jag själv att belöna min hund.  Figuranterna uppgift är bara att se till att hunden håller sitt avstånd och sköter sig.

Alltså jag lär in markeringen med att hunden ska "frysa" in figuranten med att skälla. 

 

Har jag en rullhund så lär jag in först på någon som hunden känner väl.. Även där har jag börjat med att själv belöna hunden ute hos figgen . Jag vill lära mina hundar att det är vi som samarbetar tillsammans och det bästa vi vet är att hitta en figurant och att det är spännande att springa å söka, fast det är tomt .

 

 

19. feb, 2019

Man brukar ju säga att man liknar på sin hund. :) 😂

När husse är i vila ( händer sällan ) så gör även Zappen det. :) 

Mina guldklimpar! 🤩