3. jun, 2014

Ger mig inte...

... Nä,jag är inte den som ger mig i första taget.

När jag tränar in en sak med mina hundar så vet jag alltid hur jag vill att det ska se ut.... Men tyvärr så litar jag inte riktigt på mig själv och  tror mera på vad andra säger...( när det gäller en ny sport.) :)

 

Vi kan ta spår tex... När jag började spåra med Tim när han var valp så var jag ensam,frågade andra och sen gjorde jag det som kändes rätt.

Jag började på en åker för att jag ville ha koll på vad spåret gick. ( inget godis)

Jag rättade han om han gick fel eller hade för bråttom.

Jag tog det ganska lätt och om det blev för mycket problem så hade jag alltid ett extra spår som låg och väntade. Ingen belöning om det blev fel... Tänkte inte mera och allt flöt på.... Ibland hade jag Leo med och han sprang i och utanför spåret för att hänga med mamma.

Det såg jag aldrig som ett problem och han blev van att jag pratade eller skrek på min son medans vi spårade. :) 

Men sen började jag gå kurser och blev osäcker med min inlärning och då började problemerna... Jag skyller inte på andra,det var jag som har svårt att tro på mig.

 

Jag fick ofta höra att jag hade en för lydig hund,att han var för låg och var helt osäcker( bara för att han har svansen låg.) Att han borde dra mera i linan... mm... 

Jag försökte förklara varför men ingen trodde mig.....

Sen var jag på ett läger som en kille som är jätte duktig på spår lärde mig att läsa min hund i spåret och då vände mitt självförtroende  tillbaks.

Många känner i linan när hunden inte är i spåret eller ser det på svansen.... Men med Tim kunde man inte se det,svansen var i samma läge hela tiden och linan var slak.... Han markerar med att vända på huvudet där spåret går. ( om vi går för bli en vinkel.) Han lägger sig och kryper om jag blir osäcker om han är på spåret för att visa att det är rätt. :)

Det handlar om att kuna läsa sin hund och tro på sin egen inlärning, vad som känns bra för en och hur man vill att det ser ut i spåret.

 

Med Isak så ville jag lära han Ipo spår för att jag vill tävla i skydds.

Men problemet började redan när han var valp... För i IPO spår så ska man lära hunden att gå efter mat i varje fotspår... Tyvärr var Isak jätte dålig på att äta och han var inte intresserad av maten i spåret.

Hmm,vad gör jag? Jo,provar på mitt sätt( utan mat)... Det gick bra och jag var nöjd att han drog i linan,för det hade jag inte med Tim.... Men mer vi spårade så drog han bara mera... Han var jätte duktig i spåret,nosen i marken hela tiden och hittade alltid föremålen.

Men tyvärr kände jag att jag inte tyckte om att han drog så mycket,det gjorde så ont i mina händer och till slut så ökade man själv farten för att få komma till slutet så fort som möjligt. Sen blev det inte roligt att spåra mera.

Försökte att prova olika saker för att få ner tempot...men,inget hjälpte.

Sen frågade jag om hjälp och till svar var bara att sätta mat i spåret... Jag provade och som jag visste så sket han i maten...

Det blev många nätter som jag låg vaken och funderade på någon lösning.

Provade,men inget hjälpte...

Tills en dag när jag var och spårade,han drog så att jag trodde att mina händer skulle gå sönder,det gjorde så jävla ont.

Jag blev så jäkla arg och sa vad jag tyckte... Sen stod jag bara stilla och försökte lugna ner mig... Vet ni vad han gör? Jo, han tittar på mig och sen vänder sig om och börjar spåra i en helt lugn takt,kändes nästan inte som jag höll i linan. :)

Sen for jag till flygfältet med Ria,(som oxå ville hitta en lösning åt mig)Jag sa att jag tror att jag har hittat felet... Jag gjorde 3 spår( inte så långa) och första var bara med en vinkel. Andra var med fyra vinklar och tredje med sex.

Han gick med lugn takt och tog nästan alla vinklarna perfekt. :)

Medans vi spårade med Enya så gjorde jag ett till spår åt Isak och även det gick bra.

Idag när jag var och spårade så gjorde jag 3 spår på en åker.

Han började lugnt men sen försökte öka takten,jag behövde bara säga till med bestämd rös så saktade han ner. :)

 

Sen får jag hem till pappa som har en stor gräsmatta och lade 2 spår. Fast jag vet att dom har gått där och en löp tik har gjort sina markeringar.

Dom fick ligga ca 45 min och sen gick vi... Ojoj,vad min prins gick bra!

Nu är det bara att bygga vidare på det här så att vi blir ett bra team! :)

 

Säger det igen, Tro på er träning och gör det  som känns bra ! :)