Blogg

30. dec, 2018

Att bo bredvid en golfbana är inte lätt ibland om man heter Isak och är lite rastlös om inte matte hittar på något skoj.

Skogarna är fulla med bollar som ingen har hittat .

Man ser när Isak får vittring och full fart in i skogen och efter en stund så kommer han glatt med en boll och lägger den i min hand. Om det är mörkt ute så buffar han först på handen så att jag vet att han har en boll. 

Sen springer han ut igen och så där fortsätter han tills jag säger åt han att sluta.

Det är lite roligt att få bollarna för på många bollar så har många lämmnat ett "meddelande ",  så det är lite intressant att läsa.

Sen är det väldigt intressant att analysera varför folk ( även jag har tänkt så) tycker att sakletning är svårt att lära in.

Tänk, en golfboll har legat i månader / år ute i skogen och även nedgrävda .Ingen vittring förutom ens egna doft. ( golfboll).

Det är ingen problem för Isak eller några av dom andra hundarna som har lärt sig efter Isak.

Så gulligt när Zapp kommer springande och så ser man en liten boll i munnen.

Varför gör vi då ett uppletande så svårt för både en själv och hunden? 

Jag tror så här... Vi gör det till en så stor sak för vi vill att dom ska springa på ett viss sätt ,ta föremålen på ett viss sätt,komma in med det på ett viss sätt mm...

Varför inte låta hunden få visa hur den gör och gillar... Hunden vill ju ofta göra sin matte/ husse glad och  man blir glad för att hunden kommer in med saker åt en så borde det räcka ...eller? 

Alltså , min poäng med det hela är att jag tycker att man ska först titta och lära sig vad hunden kan och erbjuder innan man börjar styra till det med att den ska göra det på vårat sätt....

 

En liten golfbolls tankar... ;) 

11. feb, 2018

Det började redan igår,kände att jag inte mådde bra och kroppen värkte i alla lederna. Nå, kastade i mig lite värktabletter och tänkte att det skulle gå över. Försökte bita ihop hela dagen och gjorde det vi hade planerat, en hel dag ute på isen med skoter och korv grillning . 

Gick bra några timmar men vid 17 tiden så sa min kropp stopp och jag åkte hem med hundarna och kröp ner under täcket.

Med feber termostaten under armen och lager med filtar och täcken + 3 hundar runt mig så kände jag mig väldigt liten ...

Nåja, efter att jag visste att febern var på väg upp med rasande fart så lyckades jag somna och sov hela natten . 

Imorse vaknade jag helt yr och öm i hela kroppen. Kastade i mig värktabletter och kröp ner i soffan . Någon timme senare kände jag mig lite bättre och försökte göra lite nytta. Hundarna fick mat så att husse kunde ta en långpromenad. Med ett försök att bädda rent i sängen så blev jag helt slut så det blev soffan igen. Får ett meddelande med bild från husse att dom hade sprungit på några får ute på en ö som ligger på andra sidan om oss. 

Hm, vad gör får där ute mitt i vintern? Har man får ute på en ö på vintern? Mina tankar surrade och jag började tycka synd om dom.

När husse kom hem så berättade han att han hade sagt till grannen om fåren och han sa att dom har varit där länge för jägarna har sett dom där. 

 Nu blev jag verkligen orolig och kastade i mig åter igen värktabletter och klädde på mig och tog en hink med havre med mig. 

Zapp och Kola fick komma med. Hoppade upp på skotern och åkte ut till ön. 

väl framme så skulle Smulle visa var han hade sett dom, nå... nu är det så att han inte har så bra lokalsinne och efter att ha gått en bra stund så stannar han upp och säger att han inte kommer ihåg var det var. vi går tillbaka och jag har nästan gett upp hoppet. Trött,slut och värken i kroppen gör så ont att jag nästan vill lägga mig ner och skrika.

plötsligt ser jag något som rör sig under en gran och ser att Zappen har fått vittring på något. 

Mycket riktigt så kommer det fram ett får. När den fick syn på mig så sprang den iväg, men Zapp for i väg som ett spjut och stoppade den. Det var ett så fint hämmt ,som om han aldrig skulle ha gjort något annat . Kola visste inte riktigt hur han skulle bete sig och tog till sitt skall och sprang efter. När jag började närma mig fåret igen så höll Zapp koll på varendaste steg den tog. Jag sa bara ligg och han lade sig ner och höll stenhård koll på fåret. Jag lyckades att komma så nära så att jag fick en bra bild. 

Zappen tittade lite fundersamt på mig när jag sa att vi måste gå vidare.... Men han släppte och kom med mig. Tyvärr orkade jag inte leta mera efter dom andra som Smulle hade träffat på tidigare. 

Jag lämnade en hink med havre så åkte vi hem och jag kröp åter igen i soffan . 

Men jag har fåren i mitt huvud och tycker verkligen synd om dom... :( 

3. jan, 2018

Roligt att så många visar intresse för den här " utmaningen " !! :)

Jag tänkte att nu när det är oftast så dåligt väder och många kanske vill träna men orkar/ hinner ta sig någonstans för att träna så passar det här perfekt. Du kan ligga i soffan och bara slappa och samtidigt lära in ett tricks eller på en promenad. Det krävs inte många minuter per gång och det ger er så många roliga stunder tillsammans . 

 

Jag lagar en sida på Fb som jag bjuder in er alla så har alla möjligheten att få följa oss !

Ni som är med och deltar så börjar vi på Måndag ( 8/1).

Här är förslag om olika tricks som inte jag och mina hundar kan.

 

- Skaka på huvudet

- Titta mellan frambenen ( hundens framben)

- Buga , hunden fäller ner frambenen 

- Skäms , hunden lägger ena frambenen över nosen 

- "Titta upp mot himlen" 

- Backa baklänges runt benen 

- " Titt ut "  ( Den kan jag med mina hundar )

- Snurra åt höger och vänster på avstånd 

- Stå på bakbenen ( ej för stora hundar ) 

- Rulla runt. 

- " Hur gör pojkarna " Hunden lyfter ena bakbenet precis som hanhundarna gör när dom kissar. ( Den kan jag och Zapp ) 

 

Det finns så mycket, men här är några som jag vill lära mig med mina hundar. 

 

 

3. jan, 2018

Inatt när jag inte kunde sova så låg jag och tänkte på att försöka hitta en utmaning åt mig när det gäller hund träning. Jag älskar att hitta på nya saker så man får analysera hur inlärningen ska lösas på bästa sättet. 

Tittade i morse på nätet om olika tricks man kan lära in så nu tänkte jag höra om ni har lust att hänga på med att lära in ett trick i veckan i en månad??? 

Vi gör det här via nätet så kan alla vara med och träna när man hinner. 

Jag lägger in en film om hur jag tränar in just det momentet. Såklart är tricksen  helt nya för både mig och hundarna . :) 

Intresserad någon ?? :) 

28. dec, 2017

Ibland händer det att jag lägger 100% på att träna alla hundar på samma dag.

Idag utnytjade jag en stor del av golfbanan, över lycklig att jag bor så nära. :)

Nå, jag tog nog bilen och ställde mig så att jag hade golfbanan på båda sidorna .

Började med att lägga ett spår åt Besta. Hon fick ett långt spår med många vinklar och snus dosor med mat i så att jag fick träna in ligg markeringen.

Medans det låg och vilade sig så gjorde jag ett spår åt kola med mat i.

Nu har jag inte spårat med han på 3 månader. Så därför var det spännnde att se om han kom ihåg något.

Han fick gå det direkt och först när jag presenterade han spåret för han så tittade han lite osäkert på mig. 

Men sen fick han vittring av maten och då så det klick, några stopp med lite osäkerhet så löste han båda spår bra.

 

Efter det så gick jag ett spår åt Zapp (som inte heller har spårat på jätte länge) .

Medans det fick vila så gick jag med Besta .

En tös som vet vad spår är, fina ligg markeringar blev det efter några dosor mat. Vinklarna börjar bli bra och farten är lagom. :)

 

Zappens tur... Han fick för första gången pinnar i sitt spår. 

Vad säger man.. Han gick som en klocka och alla 5 pinnar markerade han med ett jätte fint läggande . :)

Min prins är ju bara så duktig! 

 

Så var det Isaks tur... Ja, vi håller på med ett lugnt och någrant arbete. Men min prins har ju så svårt att ta det lugnt så vi jobbar väldigt mycket på det. ;) 

 

Tre timmar tog det här och med lite lydnad med Zapp och Kola så blev dom helt nöjda i några timmar ;)